Hovězí závitky se slaninou
500 g hovězího masa, 100 g přerostlé uzené slaniny, olej, 1 cibule, 200 g celeru, 1 petržel, citronová šťáva, hladká mouka, špetka cukru, mletý pepř, 1 zrnko nového koření, 1 bobkový list, sůl
Maso umyjeme, nakrájíme na plátky, jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na plátky, položíme na připravené maso a stočíme do závitků. Upevníme jehlami nebo špejlí. Obalíme v mouce. Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme na hrubším struhadle, a opražíme na rozehřátém oleji do zlatova.
Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a všechno spolu opražíme. Přidáme hovězí závitky, bobkový list, chvíli opečeme a podlijeme vroucí vodou. Přikryté dusíme do měkka. Během dušení občas promícháme a podlíváme vroucí vodou.
Zeleninu dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí. Podáváme s čerstvým pečivem nebo s těstovinami.