Zeleninová polévka s bylinkovými nočky


Zelenina na polévku: 1 střední cibule, stroužek česneku, 2 cm kousek syrového zázvoru, 2 mrkve, čtvrtka celeru, kousek pórku, zeleninu můžeme obměňovat podle aktuální sezóny. Sůl, voda nebo masový (kuřecí nebo hovězí) vývar. Na nočky: 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce drcených bylinek podle chuti (libeček, petržel apod.),  půl lžičky soli, 1 vejce, asi 2 lžíce oleje.

Zeleninu umyjeme a nakrájíme na drobné kousky, mrkev na kolečka, zázvor necháme vcelku. Do studené vody dáme cibuli, česnek a zázvor a uvedeme do varu. Osolíme a přidáme ostatní zeleninu. Těsto na nočky si připravíme v misce – smícháme vejce s olejem a přisypeme mouku a bylinky, třeme, až vznikne polotuhá hmota. Když je zelenina skoro měkká, vykrajujeme z těsta dvěma lžičkami malé nočky a dáváme do vařící polévky. Vykrajování si usnadníme, když vždycky lžičky namočíme do polévky. Vaříme ještě asi 10-15 minut. Před podáváním zázvor vyndáme.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *